Gott vatten på jobbet vinner alla på Alla vet vi att vatten är väsentligt för vår överlevnad. Människokroppen består till mellan 60-80 % av vatten och vätskenivån måste fyllas på väldigt regelbundet då den ständigt sjunker när vi går på toa, svettas och till och med andas. Jorden vi bor på består till övervägande andel vatten och kallas i folkmun «den blå planeten» – av just denna anledning.

När vi befinner oss på jobbet – vilket för de flesta av oss innebär en stor del av dagen – så är vi ofta för upptagna med våra arbetsuppgifter för att komma ihåg att fylla på vätskenivån tillräckligt ofta. Kanske stressar vi, vilket faktiskt gör att vi förbrukar mer vatten, och många är vi som tar till kaffe när vi känner tröttheten smyga sig på.

Trötthet, matthet, slöhet, försämrad koncentration och lätt huvudvärk är ofta tecken på något så lättbotat som vätskebrist. Även intag av just kaffe – drycken vi tror ger oss energi – leder snabbt till vätskbrist då det är vätskedrivande, och får på så sätt motsatt effekt i det långa loppet. Om man inte dricker nog med vatten så blir man också mer mottaglig för sjukdomar och virus så att se till att vätskebalansen hålls ger goda effekter på både lång och kort sikt.

Detta börjar Sveriges arbetsgivare få upp ögonen för och allt fler låter installera vattenautomater på jobbet. En vattenautomat är betydligt mer inbjudande än en vanlig kran i ett trött litet fikarum. Moderna vattenautomater serverar lagom kylt, friskt, krispigt vatten hela dagen lång och plötsligt blir det ett nöje att gå och fylla på vätskenivån med jämna mellanrum.

Många av dagens vattenautomater har två kranar, en med vanligt slätt vatten och en med kolsyrat. Det kolsyrade vattnet ger många en ytterligare känsla av uppfriskning då det sticker skönt i mun och hals. Det är bara att se till handeln så är det uppenbart att vi svenskar verkligen har lärt oss att älska våra bubblor.

En annan tydlig trend när det gäller vatten är det enorma intresse vi svenskar har fått för smaksatt, kolsyrat vatten. I inget annat land i världen dricker man så mycket bubbelvatten med smak som här och utbudet som finns är jämförelsevis stort. Vi tycker om smak och läskande bubblor, men vill hitta hälsosamma alternativ till sockrig läsk.

Gert Strand AB säljer aromer för kolsyrat vatten genom varumärket Aromhuset sedan en tid tillbaka. De är fria från både socker och sötningsämnen, men är samtidigt rika på smak. De har blivit väldigt populära bland privatpersoner och kan blandas i både köpt kolsyrat vatten och hemkolsyrat. Det finns ca 20 olika smaker, alla noggrant framtagna och avvägda.

Nu släpper Aromhuset sex av de populära smakerna i ny flaska. Den nya flaskan är avsedd att användas ihop med de vattenautomater som nämnts tidigare i texten. Flaskan rymmer betydligt mer än sin föregångare – hela 270 ml, mot de andras 30 – och är utrustad med en särskilt framtagen pump. Denna pump gör doseringen busenkel – ett pumptag för en vanlig 150 ml-plastmugg och 3-4 pumptag för att smaksätta en halv liter bubbelvatten.

Med Aromhusets smaker vid vattenautomaten på jobbet blir intresset för små, regelbundna vattenpauser ännu större, vilket bidrar till såväl god stämning som höjd prestationsförmåga och långsiktig hälsa hos alla som arbetar.