Kolsyrat vatten eller livets vatten är bokstavligt mitt i prick, när man tänker på att människan till 70 % består av vatten. Ibland bubblar det till i våra kroppar av olika skäl, det kan vara förälskelser, glädje över hemmavinst för ” laget ” eller ilska över något. Många av dessa känslor vi har är kemiska processer som kan vara svåra att kontrollera.

Kolsyrat vatten är en kemisk reaktion mellan CO2 och en vätska som exempel kallt vatten, man får då ut koldioxiden i vattnet i form av bubblor. Idag sker detta under kontrollerade former, med olika typer av sodastreamer eller kolsyremaskiner där man tillför CO2 med gaspatroner.

Kolsyrad vatten till festen

Det är alltid trevligt och vackert med bubblor på festen, men det är stora skillnader på bubblor och bubblor. Säkert har du känt att vissa flaskvatten har ”vassare” bubblor än andra. Det beror oftast på att vattnet kolsyras på ett sätt som ger stora och ganska få bubblor. Många vill gärna ha ett mjukare bubbelvatten, till exempel om man har det som komplementdryck till vin. Det finns olika typer kolsyremaskiner för hemmabruk, som wassermaxx eller sodastreamer eller de gamla charmiga sifoner som man ibland kan köpa i antik-designaffärer.

Kolsyrat vatten + vin = sant

Mina bästa minnen av kolsyrat vatten är från 1970-talet, när vi besökte släkten i Ungern. Med tanke på värmen där på sommaren är det viktigt att dricka vatten. Men det fanns ett godare alternativ till enbart kallt vatten. Det var så jag kom i kontakt fröcces,den består av lagom mängd vitt vin och kolsyrad vatten från en sifon. En himmelskt god dryck när man är varm eller om man bara vill fylla på vätskenivån.

För att få kolsyrat vatten använde man sig av mindre koldioxidpatroner i speciella flaskor (sifoner). Dessa kolsyrade flaskor kunde också köpas färdiga i affärer på den tiden. Allt detta var innan soda stream kom på modet, de lanserades i England på 1950-talet, och har sen utvecklats. De har nu stora gaspatroner som varar mycket längre än föregångarnas mindre. Men charmen med dessa gamla sifoner kan man ändå inte komma ifrån.