Soda Club är ett företag som tillverkar kolsyremaskiner och i Sverige är mer välkänt som Soda Stream. Soda Club och Soda Stream var från början två olika, konkurrerande producenter av kolsyremaskiner, men som slog sig samman till en ledande producent år 1998. I vissa länder går företaget under Soda Club, som är den egentliga ägaren, och i andra, som Sverige, under det gamla namnet Soda Stream.

Soda Club grundades i Israel så sent som 1991 och köpte upp gamla, framgångsrika Soda Stream år 1998. Med Soda Streams paradnamn och gamla anor i kombination med Soda Clubs nytänk blev intresset för kolsyremaskiner sakta men säkert återupplivat.

Det finns idag två ledande företag som tillverkar kolsyremaskiner, det är Soda Club / Soda Stream och Wassermaxx från AGA. Båda företagen gör relativt likvärdiga produkter, men Soda Stream stå kvar i täten, möjligen p g a att det är både välkänt och bär på härlig nostalgi.

Soda Stream var det första företaget som producerade kolsyremaskiner för hemmabruk och har funnits i över hundra år. Den allra första kolsyremaskinen för hemmabruk gick under namnet «Apparatus for aerating liquids» och tillverkades av engelsmannen Guy Gilbey år 1903. Dessa maskiner producerades för hushåll i överklassen och bl a kungahuset.

Kommersiellt intresse för sodastreamers (som har blivit ett allmänt samlingsnamn för kolsyremaskiner av olika märken) började på 50-talet, men det dröjde till 70-talet innan allmänheten fick ett upp ett ordentligt intresse. På 80-talet hade alla hippa hem en egen kolsyremaskin, men efter den största hajpen svalnade intresset sedan under 90-talet. Det var under just 90-talet som stora genombrott gjordes, Soda Stream köptes upp av israeliska Soda Club och många nya maskiner och smaker gjorde sitt intåg under början av 2000-talet.

Intresset för att kolsyra sina egna drycker och göra sin egen Club Soda är åter stort och idag säljs sodastreamers som aldrig förr. Det är skönt att slippa släpa med sig litervis med mineralvatten från affären och det är roligt att själv experimentera fram nya läsksmaker och bestämma kolsyremängd.

En maskin från Soda Club / Soda Stream kostar idag mellan 600-2000 kronor. Priset beror ofta på hur mycket design man vill ha på sin maskin. En Soda Stream Penguin kostar ca 1800 kronor och har stilren design som för tankarna till en pingvin när den är stängd. Det är också den enda sodastreamern som har glasflaskor till den färdiga drycken (andra har plast eller metall). På andra sidan skalan hittar man Soda Stream Jet för runt 600 kronor. Den har enklare design och PET-flaskorna är gjorda i plast.

Oavsett vilken sodastreamer man köper idag så är alla nätta och tar liten plats på diskbänken. De drivs av samma kolsyrepatroner som ger kolsyra åt upp till 60 liter vatten – vanligtvis 50 liter – och har alla möjlighet att kolsyra olika mycket efter användarens smak. Man kan göra drycker som inte går att köpa på flaska. Mycket kolsyra och en hallon bordsvattenarom ger en sprudlande, extremt uppfriskande dryck som påminner om läsk, men mycker friskare.

När det kommer till kolsyrepatroner så är det samma företag som leder den marknaden som för själva kolsyremaskinerna – Soda Club / Soda Stream, och Wassermaxx från AGA. Medan Soda Club / Soda Stream är kända för att tillverka riktigt bra sodastreamers så har AGA blivit specialister på just kolsyra.